Tandzorg
Uw glimlach is uw visitekaartje! Maar in de loop der jaren kan er veel misgaan met de tanden. Uw kind moet een beugel dragen of u hebt een prothese nodig, maar ook simpele tandartsingrepen hebben al snel hun prijskaartje. De meeste ziekenfondsen hebben enkel een basiswaarborg tandzorg in hun pakket. Wilt u dit uitgebreider, neem dan een extra waarborg tandzorg. De tandzorgverzekering is vaak geen polis op zich, maar een aanvullende verzekering.
Verschillende behandelingen worden terugbetaald. Ontdek kort welke in onderstaande lijst:
- Conserverende behandelingen: opvullen van gaatjes, reiniging van de tanden.
- Protheses: implantaten, kronen,...
- Orthodontie kosten: plaatsing en stand van de tanden
- Paradontale behandelingen: behandelingen van kaakbeen en tandvlees.
Ik moet vaak naar de tandarts, voor welke behandelingen kan ik een beroep doen op mijn verzekering tandzorg?
Conserverende behandelingen
De jaarlijkse controle bij de tandarts zal terugbetaald worden. Hier kan tandplak of tandsteen aan het licht komen die moet verwijderd worden of gaatjes die moeten worden opgevuld. Het is ook mogelijk dat een tand moet ontzenuwd of getrokken worden. Deze ingrepen worden allemaal terugbetaald.
Hie gaat het in zijn werk? Het deel dat niet terugbetaald wordt door het ziekenfonds zal worden bijgepast door de verzekering tandzorg.
Let op!
Kijk goed je polis na, vaak worden er leeftijdsgrenzen bepaald die wel of niet mogen overschreden worden opdat bepaalde behandelingen zouden terugbetaald worden. Het ziekenfonds komt bijvoorbeeld vaak helemaal niet tussen in de factuur voor het trekken van tanden als je ouder dan 18 bent. Esthetische behandelingen, zoals het bleken van de tanden, worden niet vergoed.
Tandprothesen
Wanneer u één of enkele tanden moest laten verwijderen om medische redenen, kan u opteren voor een uitneembare of een vaste prothese. Het kostenplaatje hiervoor loopt al gauw op boven 1000 euro. Het ziekenfonds komt hier nooit tussenbeide. De verzekering tandzorg kan hier soelaas bieden.
Let op!
Ook hier gaat het niet om esthetische ingrepen. Er moet wel degelijk een medische oorzaak zijn voor de extractie van uw tand. Het gaat hier ook om protheses die moeten worden geplaatst op moment dat u al verzekerd bent. Tanden die reeds vroeger verwijderd zijn vallen buiten de dekking.
Orthodontie
Orthodontie, het corrigeren van de stand van de tanden, is een alledaagse behandeling geworden (ook bij volwassenen). Niet alleen uit esthetische maar ook uit medische overwegingen nemen veel mensen contact op met een orthodontist. Problemen met spraak of moeilijk eten kunnen zo worden aangepakt, maar ook tandbederf, omdat bepaalde plaatsen met een tandenborstel moeilijk bereikbaar zijn. Het ziekenfonds komt hier vaak enkel tussen voor facturen als u jonger bent dan 15 jaar wanneer de behandeling start. Meestal is er ook geen volledige terugbetaling. De verzekering tandzorg betaalt de kosten voor orthodontie terug gedurende een langere perioden, voor hogere bedragen als ook wanneer u op een latere leeftijd dan 15 start.
Net zoals bij tandprothesen wordt er eerste een medisch dossier opgemaakt, alvorens de goedkeuring tot terugbetaling volgt. Ook esthetische ingrepen komen niet in aanmerking. Verder is er na het afsluiten van een tandzorgverzekering vaak een wachttijd vooraleer u aan een orthodontiebehandeling mag beginnen.
Parodontologie
Meestal merkt men niet dat men ontstoken of bloedend tandvlees heeft, een slechte adem of tanden die beginnen los te komen. Dit zijn echter de eerste symptomen die wijzen op parodontitis. Een ernstige infectie van het tandbeen waardoor de tanden en het omliggende tandbeen verloren gaan. Een paradontoloog kan deze problemen tegengaan of toch vaak de verdere achteruitgang tegenhouden.
Ook hier weer geen tussenkomst van het ziekenfonds. En net zoals de vorige twee behandelingen, is een medisch dossier aan de orde. Een wachttijd na het afsluiten van de polis wordt ook hier vaak opgenomen.
Mijn tandarts vertelde mij dat ik last heb van tandplak, wat is het? Hoe kant ik het voorkomen? En wat zijn de gevolgen bij niet behandeling?
Wat is tandplak?
Tandplak of kortweg plak is een dun plakkend laagje op en tussen uw tanden en kiezen. Het bestaat uit een verzameling van voedselresten, bacteriën en mondslijm. Het bouwt continu verder op, doordat er nieuwe voedselresten en bacteriën in de mond komen. Het is dus compleet normaal,en onmogelijk om het te voorkomen, hoewel de ene persoon er meer vatbaar voor is dan de andere.
Wat zijn de gevolgen?
Plak kan een aantal dingen doen: gaatjes veroorzaken, de bacteriën in de plak kunnen het tandvlees infecteren zodat tandvlees gaat ontsteken, tandplak kan verharden tot tandsteen en plak kan een vieze mondgeur veroorzaken.
Een gebit dat last heeft van tandsteen ziet er verkleurd (geel) uit. Tandsteen kan ook onder het tandvlees gaan zitten. Hierdoor kan uw tandvlees geïrriteerd raken met allerlei gevolgen voor uw gezondheid. Indirect is tandplak dus slecht. Het is zaak om tandplak tijdig te verwijderen. Hierdoor voorkomt u dat er schade ontstaat aan uw gebit en gezondheid.
Hoe kan het verwijderd worden?
In de eerste plaats kan u zelf aan de slag. De meeste plak verwijdert u door simpelweg te poetsen. Dit is echter niet voldoende, flossen, of een tandenrager gebruiken zijn absoluut noodzakelijk in de bestrijding tandplak. Verder dient u elk jaar (of half jaar als u extreem gevoelig bent) op controle te gaan bij uw tandarts. Enkel dan kan u het binnen de perken houden.
Tandplakvorming onder controle houden is aan te raden voor de gezondheid van uw gebit. Tandplak zorgt immers voor gaatjes, bloedend tandvlees en tandvleesontsteking. Dit kan in een verder stadium leiden tot parodontitis, waarbij tanden kunnen verloren gaan. Deze aandoeningen hebben vaak een groot kostenplaatje, zorg dus dat u ze onder controle houdt, hebt u toch problemen ondanks alle preventiewerk, dan kan de verzekering tandzorg de kostprijs laag houden.
Wat doen wij voor u?
Wij zoeken voor u het beste aanbod op de markt voor een tandverzekering als aanvullende ziekteverzekering. U maakt een afspraak bij uw tandarts voor een controle. Op basis van bepaalde criteria, leeftijd, geslacht etc. zal een verzekeraar bepalen of hij u al dan niet kan verzekeren, maar ook wat de tarifering is en of u volledig ingedekt kan worden. Om deze criteria te overlopen, kan u steeds contact opnemen met ons. De verzekering tandzorg zorgt ervoor dat u zich geen zorgen hoeft te maken voor eventuele kosten die uw tandzorg van u vraagt