Welke verzekering dekt natuurrampen?
Volgens de AXA Future Risks Report 2024 blijft de klimaatverandering de grootste zorg van de bevolking over gans de wereld. Dat is totaal geen verrassing, zeker als je beelden van overstromingen, stormen en andere natuurverschijnselen om de haverklap in de media zie. Ook in België blijven we hiervan niet gespaard.
Maar welke verzekering komt ertussen na een natuurramp? Gelukkig is de waarborg natuurrampen verplicht in de brandverzekering.
Een natuurramp is inderdaad een plotselinge gebeurtenis die ernstige schade kan veroorzaken door de krachten van de natuur, zoals zware stormen, overstromingen of aardbevingen. In België zijn stormen en overstromingen de meest voorkomende natuurrampen.
Wat betreft de verplichte waarborg in brandverzekeringen: het is belangrijk om te weten dat deze dekking meestal alleen geldt voor schade aan gebouwen en inboedel. Sommige verzekeraars bieden een bredere dekking, maar dat hangt af van de specifieke voorwaarden van je polis. We denken hier aan schade aan tuinhuisjes of – meubilair. Schade aan de auto wordt bijvoorbeeld gedekt door de omniumverzekering
Het Rampenfonds kan een uitkomst bieden voor schade die niet onder de verzekering valt, maar er zijn strikte regels. Zaken die bijvoorbeeld uitgesloten zijn in je brandverzekering, zoals schade aan tuinmeubilair, vallen dus niet onder de vergoeding van het Rampenfonds.
Wat als je in een overstromingsgebied woont?
In erkende overstromingsgebieden kan het inderdaad lastig zijn om een verzekering tegen overstromingen af te sluiten. Verzekeraars kijken naar de risicofactoren en kunnen besluiten om geen dekking te bieden. Als je echter kunt aantonen dat je preventieve maatregelen hebt genomen, zoals het verhogen van de woning of het installeren van waterafvoer- en waterafweersystemen, kan het zijn dat je toch verzekerd kunt worden.
Als dat niet lukt, kun je je aanmelden bij het tariferingsbureau natuurrampen. Dit bureau helpt mensen in risicogebieden om toegang te krijgen tot een betaalbare verzekering, door de risico's te spreiden onder verschillende verzekeraars. Dit zorgt ervoor dat ook diegenen die het moeilijk hebben om een verzekering te krijgen niet zonder dekking komen te zitten.
Wil je hierover meer info, contacteer ons kantoor.