Skip to main content

Schenking van een som geld: registratie of een successieverzekering?

Vanaf 1 januari 2025 is de ‘verdachte periode’ na een bankgift in Vlaanderen van drie naar vijf jaar verlengd. Dat was al het geval in het Brusselse Gewest en Wallonië.

Bankgiften zijn schenkingen die je doet via een bankoverschrijving zonder dat daar een notaris of registratiekantoor aan te pas komt. Daar is wel een voorwaarde aan verbonden: je moet na de schenking nog vijf jaar blijven Overlijd je vroeger, dan wordt de schenking opgeteld bij je erfenis en is ze onderworpen aan de en dan kan de factuur hoog oplopen.

Er bestaan 2 manieren om deze hoge erfbelastingen te ontlopen.

Je kan de schenking laten registeren Wie een schenking laat registreren, is verlost van het risico op erfbelasting en betaalt enkel de voordeliger schenkbelasting. Die bedraagt in Vlaanderen 3 procent tussen partners of ouders en (klein)kinderen en 7 procent in alle andere gevallen. In het Brusselse Gewest gelden dezelfde percentages. In Wallonië gelden respectievelijk 3,3% procent en 5,5%.

Er zijn verschillende manieren om de schenking te registreren:

  1. Via een notaris: De notaris kan je helpen met de administratie en de registratie van de schenking.
  2. Direct contact met de FOD Financiën: Je kunt ook zelf de registratie regelen door contact op te nemen met het plaatselijke kantoor Rechtszekerheid van de FOD Financiën. Dit is vaak een snellere en goedkopere optie, maar vergt meer administratieve handelingen van jezelf.

Je hoeft de schenking niet meteen te registreren, en je kunt ervoor kiezen om dit later te doen, bijvoorbeeld wanneer je gezondheid verslechtert. Na betaling van de schenkbelasting is de schenking definitief vrijgesteld van erfbelasting.

Een tweede manier is de successieverzekering.

Dat is een overlijdensverzekering die het verwachte bedrag van de erfbelasting dekt als de schenker binnen de verdachte periode overlijdt. Ben je nog niet te oud en verkeer je in goede gezondheid, dan is deze formule meestal goedkoper dan schenkbelasting te betalen.

In dit geval sluit de erfgenaam een polis af op het hoofd van de erflater. Want wanneer een de polis afgesloten wordt op naam van de erflater, zijn op de uitkering erfbeplantingen verschuldigd. De verzekeringsnemer kiest een kapitaal. De premie wordt bepaald door de grootte van het overlijdenskapitaal en de leeftijd van de erflater.

Wil je hierover mee info, contacteer dan ons kantoor. We zoeken dan samen uit wat de goedkoopste oplossing is: een schenkbelasting of een successieverzekering?

Contactgegevens

NV MORTELMANS & C°
Route des Marnières 83/6
1380 LASNE
FSMA nr 010039 A
Tel +32 3 225 09 11
verzekeringen@mortelmans.be