Skip to main content

Meer dan de helft van de Belgen sport wekelijks, maar wat bij een ongeval?

57,2% van de Belgen sport minstens wekelijks. Dat is goed voor de gezondheid. Daarentegen is niemand veilig voor een ongeval dat, in een aantal gevallen, zware financiële gevolgen kan hebben. Het is dan misschien een goed idee om een ongevallenverzekering af te sluiten.

 

Deze verzekering komt tussen voor ongevallen die gebeuren tijdens de onbezoldigde sportbeoefening in het privéleven.

De belangrijkste dekking van de ongevallenverzekering is het uitkeren van een kapitaal of een rente, of, met andere woorden, een bedrag dat de verzekeraar periodiek aan het slachtoffer uitkeert gedurende een in het contract vastgelegde periode (bijvoorbeeld tot de pensioenleeftijd), en dat in het geval van tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid of in het geval van overlijden.

Zij kan ook een deel van de medische kosten dekken maar pas na tussenkomst van het ziekenfonds.

De premie hangt af van de tussenkomstdrempels bij overlijden, blijvende en tijdelijke invaliditeit en het bedrag van de medische tussenkomsten.

De klassieke ongevallenverzekering die je voor jezelf of voor je gezin afsluit komt tussen na elk ongeval, ook in het verkeer en de privésfeer.

Wat met beroepssporters?

Als beroepssporter ben je verbonden door een arbeidsovereenkomst. Je bent dus werknemer en je werkgever (sportclub) is verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Het ongeval wordt beschouwd als een arbeidsongeval. Als je in clubverband niet vergoed wordt, maar wel bijvoorbeeld een onkostenvergoeding krijgt, raden wij je aan om de verzekering van de club na te kijken.

Wat met gevaarlijke sporten?

Gevaarlijke sporten zijn uitgesloten, tenzij anders bepaald in het contract.

Ten titel van informatie, vind je hieronder een lijstje van uitgesloten sporten bij een grote Belgische verzekeringsmaatschappij (AG Insurance), wetende dat deze uitsluitingen kunnen verschillen afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij.

 – de deelname aan paardenwedrennen, aan een snelheidswedstrijd of een demonstratie met gebruik van een vervoermiddel en de deelname aan een wedstrijd van een winter-, gevechts- of verdedigingssport, evenals de trainingen, oefeningen of testen met het oog op dergelijke wedstrijden;

– het beoefenen van een luchtsport zoals bijvoorbeeld parachutespringen, parapente, deltavliegen, zweefvliegen, ULM enz. als de verzekerde deze sprongen of vluchten uitvoert zonder een instructeur of piloot die beschikt over de vereiste brevetten. De verzekerde is wel gedekt als passagier of bestuurder van een luchtballon;

– duiken als de verzekerde niet begeleid is door een instructeur die beschikt over de vereiste brevetten en duiken dieper dan 40m;

– het beoefenen van een extreme sport waarbij de extreme omstandigheden of de moeilijkheidsgraad een groot potentieel levensgevaar inhouden, zoals bijvoorbeeld klifduiken, wingsuitvliegen, base jumping, schansspringen, benji, freeride, sportklimmen zonder zekering, koorddansen zonder zekering, enz…

Met andere woorden, beoefen je één van deze sporten dan moet je weten dat de kans groot is dat deze sport uitgesloten is in de persoonlijke ongevallenverzekering. Misschien is het wel een goed idee om samen met ons kantoor de markt te onderzoeken met een mogelijke dekking als resultaat.

Bron: AG Insurance/Statbel

 

Contactgegevens

NV MORTELMANS & C°
Route des Marnières 83/6
1380 LASNE
FSMA nr 010039 A
Tel +32 3 225 09 11
verzekeringen@mortelmans.be