Skip to main content

Het is een goed idee om je tegen diefstal te verzekeren.

De diefstalverzekering is een optionele dekking die je als aanvulling op je brandverzekering kunt nemen. Wie een brandverzekering neemt, kiest in meer dan de helft van de gevallen ook voor de aanvullende waarborg tegen diefstal. De diefstalverzekering kost gemiddeld zo’n 100 euro per jaar, maar verzekeraars keren gemiddeld 3.800 euro uit per diefstal of diefstalpoging in woningen en kleine handelszaken.


Het is een goed idee om je tegen diefstal te verzekeren.

In 2022 noteerden de verzekeraars 45 diefstallen per dag.  Waakzaamheid is dus in alle seizoenen geboden. Verzekering of geen verzekering, niemand wil met een inbraak te maken krijgen. Daarom blijft preventie te verkiezen boven een remedie achteraf.

Daarom is het goed om volgende tips te lezen. Op die manier kan je diefstallen voorkomen, zeker de mensen die straks op vakantie vertrekken.  6 op de 10 Belgen op vakantie maken zich trouwens zorgen om hun woning onbewoond achter te laten. 

 - Zorg dat je adresgegevens niet zichtbaar zijn. Noch op een sleutelbos, noch op de valiezen. Zelfs op de bagageband in de luchthaven zijn er ‘toeschouwers’ die slechte bedoelingen hebben.

- Wees tijdens je vakantie niet te actief op de sociale media. Een romantisch beeldje in Frankrijk kan zeer mooi zijn, maar potentiële dieven kijken ook mee.

- Zeg niet op je automatisch antwoordapparaat dat je op vakantie bent.

- Zorg er voor dat alle ramen en deuren gesloten zijn.

- Vraag aan buren of familie om regelmatig een kijkje te komen nemen in je huis. Zij kunnen de rolluiken eens optrekken of de gordijnen opentrekken, zodat een buitenstaander de indruk heeft dat het huis permanent bewoond is. Vraag ook aan je kennissen om af en toe hun auto op je oprit te parkeren en je brievenbus regelmatig leeg te maken.

- Zorg dat waardevolle voorwerpen onzichtbaar zijn. Het is altijd goed om foto’s van die waardevolle voorwerpen te nemen. Die foto’s zijn altijd nuttig bij aangifte van een diefstal of bij de berekening van de schadeloosstelling door je diefstalverzekeraar.

- Leg de reservesleutels van je woning of auto veilig weg.

- Spreek af met je buren of familie hoe ze je kunnen bereiken bij diefstal in je woning.

- Installeer een efficiënte alarminstallatie

Hoe wordt de premie van een diefstalverzekering berekend?

Het loont de moeite waard om diefstalverzekering af te sluiten. Een diefstalverzekering is een bijkomende waarborg in de brandverzekering. De premie hangt af van verschillende variabelen:

  • het verzekerde kapitaal: de waarde van je goederen is doorslaggevend bij de berekening van de premie;
  • de plaats waar het gebouw gelegen is: in sommige gemeenten en steden wordt vaker ingebroken dan in andere;
  • regelmatige bewoning: in de overeenkomst van een diefstalverzekering staat bij welke periodes van lange of herhaalde afwezigheid de dekking niet meer geldt. Deze periodes zonder bewoning kunnen naargelang de polis variëren van 60 tot 90 of meer dagen tijdens het jaar. Je kunt de dekking uitbreiden naar periodes zonder bewoning als je een bijpremie betaalt.
  • het toepassen van preventiemaatregelen en de aanwezigheid van een alarm. De installatie van een alarm- en/of videobewakingssysteem kan een voorwaarde zijn om een diefstalverzekering te kunnen sluiten;
  • het type gebouw: bij de beoordeling van het risico houdt men rekening met het gebouw (villa, half vrijstaande of vrijstaande woning, appartement …)

Wat dekt de diefstalverzekering?

Denk eraan dat de diefstalverzekering vooral diefstallen met inbraak dekt. Anders gezegd: zijn er geen sporen van inbraak omdat de dief binnengeraakt is langs een raam op het gelijkvloers dat je open liet staan toen je je woning verliet, dan vergoedt de diefstalverzekering de gestolen voorwerpen niet. 

De dekkingen van een diefstalverzekering kunnen zeer uitgebreid zijn. Zo is de inboedel van het kot van je studerend kind gedekt, alsook de inboedel van de garage. 

Je kan je inboedel ook meenemen op reis. Dan spreken we van een tijdelijke verplaatsing van persoonlijke goederen. Als je op hotel gaat of een appartement huurt in België of in het buitenland, neem je onvermijdelijk een deel van je inboedel mee, zoals kledij, juwelen, een fototoestel … Als er dan zaken worden gestolen uit je hotelkamer, beschouwt je verzekeraar dit als een tijdelijke verplaatsing en wordt de schade vergoed. Maar let op: is er een kluisje, dan moet je daar altijd gebruik van maken om je waardevolle spullen in op te bergen. Je moet ook altijd aangifte doen bij de politie en een kopie van de aangifte vragen, zelfs in het buitenland. Je hebt het nummer van het proces verbaal immers nodig om een schadedossier voor diefstal te openen. Ook diefstal in een mobilhome of caravan kan gedekt zijn.

Sommige maatschappijen gaan nog verder, zoals wanneer de stookolietank wordt leeggehaald, de portefeuille uit de locker van de fitness wordt gejat, de handtas met geweld en/of bedreiging op straat van de schouder wordt gerukt of zelfs wanneer de rashond wordt gekidnapt.

Wel zijn er enkele voorwaarden bij een tussenkomst van een diefstalvergoeding. Zo leggen de meeste verzekeringsmaatschappijen op dat je minimum 250 nachten per jaar in je verzekerde woning moet doorbrengen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je woning goed afgesloten is en dat de locker of de stookolietank van sloten voorzien zijn.

Heb je een kunstcollectie in huis of zeer waardevolle juwelen, is het beter om een aparte verzekering af te sluiten.

Wens je meer info over de diefstalverzekering, aarzel dan niet ons te contacteren.

Contactgegevens

NV MORTELMANS & C°
Route des Marnières 83/6
1380 LASNE
FSMA nr 010039 A
Tel +32 3 225 09 11
verzekeringen@mortelmans.be