fbpx

Klantenzone      Bel ons : +32 3 225 09 11

Veilig rijden met elektrische steps

Je kan er niet meer naast kijken: de elektrische steps. Ze zouden al met om en bij de 125.000 zijn met samen meer dan 1 miljoen kilometers op hun teller. Het is duidelijk, de elektrische steps zijn geen speelgoed meer, maar echte vervoersmiddelen.


Spoedartsen waarschuwen terecht voor breuken, zware schaafwonden en hersentrauma’s. ‘Een putje in de weg en je riskeert over de kop te gaan. Draag je dan geen helm, riskeer je zware hoofdtrauma’s”, zeggen spoedartsen. Het eerste dodelijk ongeval met een step gebeurde dit jaar in mei in Brussel.
Om ongevallen te vermijden, beveelt Vias, het Belgisch kenniscentrum voor verkeersveiligheid en mobiliteit, volgende tips aan, zeker nu de toegelaten snelheid van 18km/u tot 25km/u van de elektrische steps opgedreven is.

Niet rijden op het voetpad. Gebruikers van een elektrische step moeten de regels van fietsers volgen, behalve als ze stapvoets rijden. Dat is extreem moeilijk met een elektrisch aangedreven toestel.

Draag een helm. Vanaf 5 km/u kan een impact op de verkeerde plaats fatale gevolgen hebben. In 40% van de ongevallen met een elektrische step loopt de gebruiker een hoofdletsel op.

Wees zichtbaar. Draag indien mogelijk fluor kledij. Sommige helmen die speciaal voor voortbewegingstoestellen ontworpen zijn, zijn fluor gekleurd. Zo kan je zichtbaarheid en veiligheid combineren.

Rij nooit sneller dan 25 km/u. Als je sneller gaat, wordt de kans op een ongeval flink groter en wordt de autonomie van de batterij gelimiteerd.

Hou je handen altijd op het stuur. Op een step is je evenwicht houden moeilijker dan op een fiets. Een hand van het stuur halen kan ervoor zorgen dat je instabiel wordt.

Blijf je hele rit 100% geconcentreerd. Met de kleine wieltjes van je step, is het moeilijker om een put in de weg te vermijden, om tramrails over te rijden of om plots uit te wijken.

Zorg ervoor dat andere weggebruikers je gedrag kunnen voorspellen. De hanteerbaarheid van steps geeft misschien goesting om te gaan slalommen tussen de andere weggebruikers, maar de anderen kunnen je zo niet zien aankomen.

Anticipeer goed op voorhand als je moet remmen. De remmen van elektrische steps zijn minder performant als die van een fiets. De remafstand wordt dus groter.

Wees hoffelijk. De elektrische step is een nieuw vervoersmiddel die sommige weggebruikers op stang kan jagen. Een klein hoffelijk gebaar kan al helpen om de aanvaardbaarheid ten opzichte van dit vervoersmiddel te vergroten.

Doe navraag bij je verzekeringsmakelaar of je voor je step verzekerd bent in je familiale verzekering.

Afdrukken