fbpx

Klantenzone      Bel ons : +32 3 225 09 11

Je elektrische fiets uitlenen aan de buurman. Denk toch twee keer na.

De buurman vraagt om je elektrische fiets eventjes te lenen. Je doet dit met veel plezier, maar wat als hij betrokken geraakt in een verkeersongeval met een auto als tegenpartij. Welke verzekering zal betalen?


Het antwoord hangt af van de soort van de elektrische fiets.

Stel dat het om een elektrische fiets gaat waar geen BA-bromfietsverzekering nodig is? We spreken hier over de elektrische fiets enkel met trapondersteuning.

1. De buurman is in fout
  • De familiale verzekering van de buurman betaalt de schade aan de tegenpartij.
  • De fietsomniumverzekering betaalt de schade aan je fiets. Je kan de franchise terugvorderen bij de buurman. Het gaat hier om een sporadische uitleendienst.
  • Als er geen fietsomniumverzekering is, zal de buurman de schade aan je fiets moeten vergoeden.
  • De lichamelijke schade bij de buurman is gedekt omdat hij zwakke weggebruiker is.  De bestuurder van een elektrische fiets met trapondersteuning en max. 25km/h wordt beschouwd als een zwakke weggebruiker en wordt voor de lichamelijke schade altijd vergoed ongeacht hij in fout is of niet.
2. De buurman is niet in fout
  • In dit geval zal de tegenpartij alle schades betalen

Stel dat het om een elektrische fiets gaat waar een BA-bromfietsverzekering nodig is? We spreken hier over de fiets met trapondersteuning én autonome motor.
In de eerste plaats moet de buurman voldoen om aan wettelijke voorwaarden om te mogen rijden (bv. het bezitten van rijbewijs, leeftijd).

1. Je buurman is in fout
  • Je verplichte bromfietsverzekering komt tussen. Vermits je de Speed Pedelec bijvoorbeeld maar één keer uitleent, hoef je de verzekeringsmaatschappij of ons kantoor niet te verwittigen.
  • Je fietsomniumverzekering betaalt de schade aan de fiets. Je kan de franchise terugvorderen bij de gebuur.
  • Indien geen fietsomniumverzekering, dan moet de buurman je de schade betalen
  • De lichamelijke schade bij de buurman is niet gedekt, tenzij hij een ongevallenverzekering heeft.
2. Je buurman is niet in fout 

  • In dit geval zal de tegenpartij alle schades betalen.

Moraal van het verhaal
Je elektrische fiets uitlenen kan een ‘nobele’ buurdienst zijn, maar het is niet hetzelfde als bij een ‘gewone’ fiets.  De fiets is zwaarder en sneller. Rijden met een elektrische fiets vraagt oefening en behendigheid. Daarenboven is het niet aangeraden om iemand de baan op te sturen zonder valhelm bijvoorbeeld.  Of een valhelm die niet goed op het hoofd past van de bestuurder. Denk twee keer na alvorens je fiets aan de allerbeste buurman uit te lenen, zeker als hij niet gewoon is om met een elektrische fiets te rijden. Dat geldt uiteraard ook voor de buurmand die de vraag stelt om je elektrische fiets te lenen.  

Afdrukken