fbpx

Klantenzone      Bel ons : +32 3 225 09 11

  • Blog

Ben je als huurder verplicht om een brandverzekering af te sluiten?

In Wallonië bestaat er een wettelijke verplichting vanaf 1 september 2018, in Vlaanderen vanaf 1 januari 2019, in het Brusselse gewest bestaat de verplichting nog niet.

In de meeste gevallen heeft de huurder een brandverzekering voor zijn huuraansprakelijkheid en inboedel afgesloten omdat het een voorwaarde is in het huurcontract.
Als huurder ben je immers aansprakelijk voor de schade die je veroorzaakt aan de woning die je huurt of aan derden, bijvoorbeeld je buren. Bovendien kan ook je eigen inboedel in rook opgaan en dan ben je maar beter verzekerd. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden een globale brandverzekering aan met dekking brand, bliksem, ontploffing, storm, waterschade, glasbraak en eventueel diefstal. 
Deze verzekering tegen brand en waterschade is (in Wallonië vanaf 1 september) of wordt (in Vlaanderen vanaf 1 januari 2019 wettelijk verplicht, behalve in het Brusselse gewest . In principe zou ook de verhuurder een verzekering kunnen afsluiten met een clausule ‘afstand van verhaal’. Deze formule raden we af.   
We raden de huurders aan zelf een brandverzekering af te sluiten, omdat er dan ook dekking is voor de eigen inhoud en ook voor de schade aan derden, de buren bijvoorbeeld, wat niet het geval is bij de clausule ‘afstand van verhaal’ die voorzien is in de brandverzekering van de verhuurder.

Het verhaal van Chantal en Reginald

Een voorbeeldje uit de praktijk toont waarom het belangrijk is om als huurder zelf een verzekering af te sluiten.
Chantal huurt van Reginald een appartement. Door een onoplettendheid met de oven, brandt de keuken uit en hebben de buren rookschade in hun appartement. Chantal wordt aansprakelijk gesteld aangezien zij door een vergetelheid de oven vergat uit te zetten. Reginald doet beroep op zijn brandverzekering voor de vergoeding van de schade aan de keuken. De verzekeraar van Reginald betaalt een schadevergoeding uit aan Reginald, maar zal zich nadien richten tot Chantal. Aangezien zij aansprakelijk is, moet ze opdraaien voor de schade. Gelukkig is Chantal goed verzekerd, zo niet moet ze uit eigen zak de schade aan de keuken, alsook de rookschade bij de buren betalen.

Voor welk kapitaal moet je verzekerd zijn?

Voor het bepalen van het verzekerde kapitaal in de huuraansprakelijkheidsverzekering, is het beter dat je contact met ons kantoor opneemt. Je moet je verzekeren voor de werkelijke waarde (geen nieuwwaarde) van het gebouw, maar er zijn ook nog andere parameters. Aarzel dus niet om een beroep te doen op onze diensten. We helpen je graag. 

Afdrukken